Επιμενίδης

Τελευταία Νέα

ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ-ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥΠΙΟΥ  ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO

 Με πολλή χαρά σας ανακοινώνουμε την πρόκριση στο δεύτερο στάδιο της πρότασης μας για την ένταξη/εγγραφή της αγροδιατροφικής παράδοσης του χαρουπιού στην Κρήτη στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αναγνώριση και ανάδειξη αυτού του ιδιαίτερου προϊόντος με τη μεγάλη διατροφική και πολιτισμική αξία.
Το δεύτερο στάδιο, είναι εκείνο της δημόσιας διαβούλευσης και της επεξεργασίας εκ μέρους των ενδιαφερομένων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 
Η τελική απόφαση για εγγραφή ή μη ενός στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας λαμβάνεται κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης της ΔΙΝΕΠΟΚ, την οποία συνδράμει στο έργο της η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.
Η ιστορία του χαρουπιού ξεκινάει επισήμως τον 4ο αιώνα π.Χ, την εποχή που ξεκίνησε το εμπόριο του σε όλη τη Μεσόγειο. Έκτοτε, το  χαρούπι έχει επηρεάσει ποικιλοτρόπως την οικονομία, τις πρακτικές καλλιέργειας, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
Η ένταξη της αγροδιατροφικής παράδοσης του χαρουπιού στην Κρήτη στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα βοηθήσει σημαντικά το έργο μας για την ανάδειξη και προώθηση του χαρουπιού και των προϊόντων του.
Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού : http://ayla.culture.gr/2990-2/