Επιμενίδης

Χαρουπόμυλος

Στην περιοχή του Πανόρμου Ρεθύμνου, που βρίσκεται στο κέντρο του βόρειου οδικού άξονα, ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, στην αγροτική περιοχή του Ρεθύμνου (Μυλοπόταμος) υπάρχει ο μοναδικός -ίσως- παλιός μεγάλος Χαρουπόμυλος της Κρήτης, ο οποίος μετά την παραχώρηση της χρήσης του στην Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» κηρύχθηκε ως βιομηχανικό μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Χαρουπόμυλος που χτίστηκε το 1935 και λειτούργησε ως μονάδα επεξεργασίας των χαρουπιών της περιοχής, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέχρι το 1967 που σταμάτησε την λειτουργία του.

Το 1996 το εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο αυτό βιομηχανικό κτήριο,έδωσε το ερέθισμα για τη δημιουργία ενός πρότυπου χώρου τέχνης και πολιτισμού και έτσι από το 1996 λειτούργησε ως χώρος φιλοξενίας ποικίλων καλλιτεχνικών, συνεδριακών και αθλητικών δράσεων και σταδιακά αποτέλεσε το επίκεντρο της πολιτιστικής δραστηριότητας της περιοχής.

Οι εργασίες αποκατάστασής και μετατροπής του Χαρουπόμυλου ξεκίνησαν το 1998 με προσφορά της αρχιτεκτονικής μελέτης από την Παναγιώτα Τριμανδήλη – Μαγκάν και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο χώρος αυτός, ιδιοκτησίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πανόρμου, με την πρωτοβουλία και ενεργή συμμετοχή  της μη κερδοσκοπικής πολιτιστικής εταιρείας «Επιμενίδης» που ιδρύθηκε το 1998 και είναι υπεύθυνη για τη διαχείρισή του,  έχει μετατραπεί σε αξιόλογο πολιτιστικό, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο όλης της Κρήτης. Για να ολοκληρωθεί πλήρως, υπάρχουν σχέδια να δημιουργηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του υπαίθριο θέατρο, καθώς και πάρκο ενδημικών φυτών και λουλουδιών της Κρήτης.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων με ασύρματη κάλυψη για φορητούς Η/Υ. Χώρος συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων όπως χορός, θέατρο κ.ά., με υποδομή φωτισμού, ήχου και προβολής ταινιών.
  • Χωροδικτύωμα σε όλη την οροφή με παροχές για 72 θεατρικούς προβολείς. Σκηνή: 35 τ.μ. (5 x 7 μ.).
  • Καμαρίνια για τρία άτομα. Αναψυκτήριο – φουαγιέ. Υποδομή ακουστικής για μουσική δωματίου.
  • Εκθεσιακός χώρος με ειδικό φωτισμό στο ισόγειο και στο πατάρι.
  • Χωρητικότητα εκδηλώσεων: 300 άτομα
  • Πρόσβαση και τουαλέτα για ΑΜΕΑ
Πρόσβαση: Από την Εθνική Οδό Ηρακλείου – Χανίων. 22 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, 56 χλμ. από το Ηράκλειο.